Brez enega argumenta očita »trosenje neresnic«

objavil Glasno3 dne 28.07.2018

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) z največjim ogorčenjem zavrača politično in ideološko motivirano gonjo proti novinarju Televizije Slovenija dr. Jožetu Možini zaradi intervjuja, ki ga je opravil z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom. Gre za brutalne, za demokratično družbo skoraj neverjetne napade na svobodo medijskega ustvarjanja v Sloveniji. Pri tem velja izpostavili izpada predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tita Turnška in poslanca Socialnih demokratov Marka Koprivca. Izid tega početja bo imel dolgoročne posledice za slovensko družbo.

Žaljivo in primitivno pisanje Tita Turnška, ki v pismu generalnemu direktorju RTV avtorju intervjuja brez enega argumenta očita »trosenje neresnic« in potvarjanje zgodovine ter zahteva ukinitev njegovih oddaj in celo 3. programa TVS, presega vse meje normalne kritike in pomeni vračanje k partijski dialektiki družbe, v kateri se je od direktorjev medijev pričakovalo, da bodo motečo resnico in njene nosilce poslušno zamenjali in ukinili vse, kar je zahtevala politika. Se želimo vrniti v te čase?

S tem v zvezi je presenetljiv včerajšnji medel odziv generalnega direktorja RTV mag. Igorja Kadunca, ki kljub neargumentiranim in žaljivim napadom ni izrekel jasne podpore novinarju TVS Jožetu Možini, ampak nasprotno – izrazil je dvom v žanr svobodnega intervjuja, ki je že sto let med najbolj elitnimi medijskimi žanri na svetu. Problematiziranje sloga intervjuja, ki je bil izpeljan zgledno, je za lase privlečeno. Intervju z dr. Dežmanom je poleg izpovedi pomembnih dejstev vseboval tudi elemente pikrosti in satire, na račun tistih, ki dejstva prikrivajo, kar odlikuje intervjuje najbolj znanih televizijskih voditeljev po svetu. Vsak profesionalen medij si želi prav takih vsebin in takoj zaščitil ter pohvalil avtorja. Zelo prozorno bo, in to bomo posebej spremljali, če bo vodstvo RTV namesto tega Turnškove »kritike« usmerilo zoper avtorja in ga skušalo po nareku politike in vplivnih lobijev diskreditirati. V dosedanjem odzivu generalnega direktorja RTV najdemo namreč več razumevanja za Turnškove neargumentirane napade kot pa za nesporni avtorjev dosežek, ki bi bil v ponos vsakemu resnemu mediju v demokratični družbi.

Poskusi cenzure vodstva ZZB NOV s pritiski na vodstvo RTV so se klavrno končali že v primeru filma Zamolčani, saj je resnica prišla na dan in obstala. Oddaja pa je bila nagrajena. Podobne pritiske na vodstvo RTV je ta organizacija izvajala tudi za oddajo pričevalci – in podobno kot sedaj, razen blatenja, ni navedla niti enega argumenta.

Še bolj problematično kot Turnškovo pa je ravnanje poslanca vladajoče stranke SD Koprivca, ki je izvedel grob politični pritisk na RTV Slovenija s tem, ko je avtorju intervjuja očital, da je s svojim gostom lažno obtoževal partizanski boj in narodno osvoboditev. Pri tem ni navedel niti enega samega primera, kaj od izrečenega naj bi bila laž. Pismo poslanca SD vsebuje niz političnih krilatic, brez osnovnega poznavanja zgodovinskih dejstev, ki se zaključi celo z sintagmo »smrt fašizmu«, ki nevarno spominja na diskurz bivšega nedemokratičnega režima. Je morda v Sloveniji potrebno znova izpostaviti, da je Svet Evrope jasno obsodil vse tri totalitarizme, ki so uničevali človeška življenja in civilizacijo tudi na naših tleh – fašizem, nacizem in komunizem.

Nedopustno je, da politika izvaja pritiske zaradi kvalitetne oddaje, ignorirajo pa tisto, kar je bilo v oddaji povedano. Evidentno protidemokratična drža Tita Turnška, ki s svojim nesramnim zapisom opravičuje medvojno in povojno nasilje, ki je terjalo deset tisoče žrtev, mora biti deležna ustrezne obsodbe. Vsi dosedanji predsedniki zveze borcev, neposredni udeleženci vojne, so pomore in revolucionarno nasilje obžalovali, Turnšek pa jih opravičuje in ob tem celo napada spravna ravnanja predsednika Boruta Pahorja. Sprašujemo se, zakaj večina medijev takšnega početja ne problematizira?

V ZNP se zaskrbljeno sprašujemo zakaj vodstvo RTV ne zaščiti svoje medijske avtonomije in svojega uglednega novinarja? Se sploh zaveda resnosti nastalega položaja, ko kaže, da na očeh javnosti popušča političnim pritiskom?

V ZNP vodstvo nacionalne televizije pozivamo, da se nemudoma javno in jasno vzame v bran dr. Jožeta Možino. Od vodstva edinega javnega medija v državi, ki ga financiramo vsi, pričakujemo, da se ne pusti ustrahovati politiki in vplivnim lobijem ter v tem in podobnih primerih nedvoumno obsodi vpletanje v svojo avtonomijo.

Pozivamo tudi predsednika republike, kot ki je trenutno edini opolnomočen političen organ v državi, da zastavi svoj vpliv pri zagotovitvi medijske svobode, ki je ključ do demokracije.

Dogajanje bomo pozorno spremljali in o njem obveščali domačo javnost in meritorne institucije v tujini.

Upravni odbor ZNP