RTV Slovenija zapira prostor demokratične javnosti

objavil Glasno1 dne 25.09.2018

dr. Matija Ogrin, sopobudnik gibanja GLASNO!

Vse od 22. julija 2018, ko je bil na TVS 1 predvajan zdaj že znameniti intervju dr. Jožeta Možine z dr. Jožetom Dežmanom, je Možina v svojem službenem okolju pod izjemno hudim pritiskom. Namesto, da bi bil odlikovan za odlično profesionalno delo, doživlja krivično diskvalifikacijo; namesto, da bi pripoznali pomen in etično vrednost njegovega raziskovanja novejše zgodovine za Javni zavod RTV Slovenija, mu v zavodu pretijo z nekakšno orwelovsko preiskavo in ponovnim rušenjem oddaje Pričevalci. Namesto, da bi bil deležen trdne podpore v svojem zavodu in širokega priznanja v javnosti, mu na ulici osebno grozijo iztirjeni neznanci.

Od tedaj je cela vrsta javnih pozivov in protestov civilne javnosti zahtevala od vodstva RTV Slovenija, naj zaščiti osebno integriteto dr. Možine. Kaj je vodstvo doslej naredilo?

Opozarjamo, da s tem ravnanjem vodilni organi RTV Slovenija izvajajo oz. dopuščajo trpinčenje Jožeta Možine na delovnem mestu, s čimer kršijo zakon. Pri tem ne delajo velike krivice le Jožetu Možini, temveč direktno nasprotujejo pričakovanjem in željam vseh Slovencev, ki njegove oddaje spremljamo in visoko cenimo. Namesto, da bi raziskavo temnih strani slovenske zgodovine javni zavod podprl, avtorja oddaj pa nagradil, nam preti nevarno zapiranje javnega prostora pred resnico o komunistični revoluciji.

Vsem tistim Slovencem in državljanom RS, ki smo v preteklosti na kakšen koli način utrpeli krivice totalitarnega komunističnega sistema, Javni zavod RTV Slovenija s tem zapira in jemlje prostor javnosti – kajti oddaje dr. Možine so bile za nas eden redkih preostalih prostorov resnice in neokrnjene podobe zgodovine v slovenski javnosti. Ta edini, še tako majhen preostanek nam hočejo zdaj odvzeti, avtorja Jožeta Možino pa zaustaviti. To so dejanja, ki vodijo v skrajne oblike nedemokratičnosti.

Zgodovinsko izkustvo velikega števila državljanov Republike Slovenije in njihovih pokojnih prednikov, ki so izkušali nasilje komunizma, izkustvo, ki ga je dr. Možina artikuliral v svojih dokumentarnih oddajah, hočejo nekateri v RTV Slovenija in v vplivnih centrih moči potisniti v neobstoj, spomin pričevalcev izničiti, njihov glas izključiti iz prostora javnosti. Če vodstvo zavoda RTV Slovenija to dopušča, s tem deluje neposredno proti velikemu delu svojega naroda.

Zamislimo se nad dejstvom, da v državi, kjer je bilo evidentiranih več kot 600 množičnih morišč revolucije in na desettisoče pobitih, zgolj en sam novinar javne televizije, Jože Možina, raziskuje to tematiko – in zdaj se vodilni v RTV Slovenija odločajo, da bi onemogočili še njega. Takšne RTV Slovenija demokratična slovenska država ne potrebuje.


Poglejte si tudi izjavo dr. Matija Ogrina na ustanovni novinarski konferenci gibanja GLASNO!, ki je bila 14. 9. 2018 v Galeriji Družina.