Pozitivni odzivi gledalcev na oddajo Intervju

objavil Glasno3 dne 13.09.2018

Iz priloge poročila varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski


MOŽINA: V nadaljevanju so zbrani še drugi pozitivni odzivi, ki ne potrebujejo mojih odgovorov. Številna pisma ne vsebujejo le pohval ampak so vsebinsko bogati prispevki k razumevanju pomena zgodovinske tematike, ki je bila predmet intervjuja. V naboru povečini niso vključene pohvale z enakim besedilom Številni odzivi izpostavljajo kompetenco gosta in posebej utemeljujejo profesionalno vodenje intervjuja.


Z veliko nejevero in spominom na totalitarne komunistične čase, ko so lahko samo komunisti (med katere se očitno prištevajo borci) izražali svoje mnenje in smo imeli eno samo “resnico”, ki je bila laž, sem sledil pritiskom, ki jih je v imenu svoje preteklosti na RTVSLO izvajal tov. Tit Turnšek.
V svojem pismu, ki ga je javno objavil, je očitno in v imenu svoje resnice klical direktorja RTVSLO naj “linča” priznanega in prodornega novinarja g. Jožeta Možino. Paradoks je prav tem, da pisci javnega pisma v ničemer ne zanikajo, da so v resnici storili vse zločine, ki jih v oddaji omenijo, ampak so prepričani, da ker so bili to oni, niso bili zločini. Živijo v svetu enoumja, ki smo ga leta 1991 zapustili in ga hočejo na vsak način nazaj.
RTVSLO ne slovi po svoji kvaliteti in ne po svoji nepristranskosti, a tu pa tam najdemo plačniki vaših oddaj tudi kakšno zrno, ki zadosti tem kategorijam. Med take svetle točke RTVSLO lahko uvrstimo oddaje, spoštljive, umirjene a resnicoljubne in prodorne, zgodovinarja in novinarja Jožeta Možina.
Zato se obračam na vas, da v imenu gledalcev, v imenu pluralnosti in resnicoljubnosti in v imenu preproste demokratičnosti, ki je v tem, da spoštujemo drugače mislečega, zaščitite novinarja pred nako očitnim klicem po linču. Kar je bila lahko praksa v totalitarizmu, ki so nam ga borci prinesli iz gozda, ne more biti norma v demokraciji. (AP)


V javnosti sem zasledila nekaj negativnih odzivom na intervju, ki je bil v nedeljo, 22. julija 2018, zvečer na RTV SLO. V njem je novinar dr. Jože Dežman gostil zgodovinarja dr. Jožeta Dežmana, ki je odkrival druge vidike narodnoosvobodilnega boja oz. komunistične revolucije in njenih posledic, kot jih sicer beremo v zgodovinskih učbenikih, napisanih po letu 1945. Sama vsekakor pozdravljam tovrstne pogovore, oddaje, ki predstavljajo tudi dolga desetletja zamolčano zgodovino. Prav tako menim, da je RTV SLO zavezana k temu, da kot nacionalna televizija daje priložnost in predvsem uravnoteženo (tudi glede na celoten program) možnost različnim pogledom in soočenjem o naši polpretekli zgodovini. Samo na ta način bomo počasi, a vendarle prišli do resnice, ki mora biti temelj vseh delovanj.
Glede na to lahko samo obžalujem neokusen poziv Zveze borcev ter nekaterih posameznikov k teptanju temeljnih demokratičnih vrednot, kot je svoboda govora, pa tudi pravica izražanja različnih pogledov. Upam, da RTV SLO ne bo podlegla tovrstnim pritiskom, ki niso podkrepljeni z nikakršnimi argumenti, ki bi razumno in tehtno, predvsem pa v luči resnice, kakorkoli zanikali to, kar je dr. Dežman v pogovoru povedal. Prav tako govornik in voditelj v svojem pogovoru nista bila žaljiva do nikogar. Navajanje številčnih dejstev ter njihovo soočanje s trditvami oseb, ki tudi same javno nastopajo in izražajo svoje poglede na svet in našo zgodovino, pač ne more biti žaljivo. Upam tudi, da boste kot varuhinja gledalčevih pravic ustrezno, predvsem pa odločno zaščitili sodelavca vaše (in naše) televizije pred tako žaljivimi napadi ter pozivi k linčanju, ki smo jim priča v zadnjih dneh in ki v demokratični družbi ne bi smeli imeti mesta. (HJ)


V zadnjem času sem Vam večkrat pisala, ker sem bila nezadovoljna z oddajami na RTV SLO.
Tokrat pa moram napisati zelo pohvalne stavke. Redno spremljam oddaje/intevjuje (ne le jaz, številni moji znanci in prijatelji), ki jih vodi dr. Jože Možina. Vse so odlične.
Zelo se me je dotaknila oddaja/intervju z Jožetom Dežmanom (22. julija 2018). G. Dežman v svoji pripovedi odkriva strašna grozodejstva jugo-komunistične ideologije in totalitarnega režima, ki ga je vodil in usmerjal veliki zločinec Tito. Čestitam g. Možini in javni RTV hiši za to odlično oddajo!!!
Zelo dobro je, da se to objavlja. To oddajo bi morali večkrat ponoviti, da bi jo videli tudi tisti ljudje, ki po nevednost ali zaslepljenosti ali iz lastne koristi še vedno poveličujejo Tita, rdečo zvezdo in jugo-komunizem.
Predlagam tudi, da v javni RTV zmanjšate prostor ljudem kot je Turnšek, ki mu omenjena oddaja ni všeč. Zakaj je on pomemben? Po drugi strani razumem, da se nekateri ljudje in skupine s temi oddajami ne strinjajo, ker se skozi intervjuje z raziskovalci ter pričevalci razkriva druga, zelo senčno stran bivšega totalitarnega jugo-komunizma.
Predlagam tudi, da bi g. Možina povabil še druge pričevalce, ki odkrivajo grozodejstva komunistov, npr. Romana Leljaka, ki je razkril stvari v arhivih (tudi v Beogradu) ter prehodil Slovenijo po poteh, po katerih so komunisti pobijali nedolžne ljudi (otroke, ostarele, žene, nedolžne vojake po letu 1945). To bi morali vedeti mladi, da bodo razumeli, zakaj je danes tako kot je.
Napisala sem Vam že, da sem tudi zgodovinarka, da nam na FF niso o teh stvareh prav nič povedali, trobili so samo v »rdeči rog«. Prosim in pričakujem kot državljanka in davkoplačevalka, da boste zdaj več storili na tem področju in mlade seznanjali o naši polpretekli zgodovini, ne zaradi maščevanje, zaradi resnice, ki osvobaja. (dm; 3 pisma)


V medijih me je presenetil vihar po objavi pogovora z zgodovinarjem Dežmanom o zločinih, ki so se dogodili na ozemlju Republike Slovenije. Posebej izstopa javno pismo predsednika ZZB za vrednote NOV, Turnška. Ker sem imel srečo, da sem tiste grozne čase preživel, imam o dogajanju zelo konkretne spomine. K aktualni “aferi” pa bom rekel le tole: Kar je pripovedoval gospod Dežman, me je silno presenetilo: Prvič sem v javnosti – in to v osrednjem mediju – s strani verodostojnega strokovnjaka slišal navedbe in pripombe, ki so bile v preteklosti izrečene kvečjemu po tihem in na skrivaj. Pač ni bilo “koristno” o teh rečeh tako odkrito govoriti.
Ker je TVS pogovor objavila, imam upanje, da bomo končno dočakali osamosvojitev od propadlega režima in obremenjujoče preteklosti, in da bo docela uveljavljena svoboda javne besede. (AL)


Ostro nasprotujem proti pogromu Tita Turnška na gospoda Jožeta Možino, ki je imel intervju z gospodom Jožetom Dežmanom. Resnica je neizprosna in se je ne da zatuškati s protestnimi notami nekega društva. To je preživeto in je palilo v bivšem komunističnem režimu. Ljudje niso več slepi in gluhi. Moj oče je bil partizan, pa zaradi tega ni bil prav nič ponosen, ker je vedel koliko smrti, laži in barabij so sproducirali "partizanski revolucionarji."Poskrbite za to, da bo poročanje na javnih medijih, ki jih vsi plačujemo uravnoteženo (kar še malo ni). Na RTV so ostali družbeno-politični delavci in njihovi potomci, z redkimi izjemami. Ostro protestiram da bi utišali pot do resnice na medijih. (mk)


Ne ustavljate različnosti, ne ustavljajte resnice! (MM)


Samo RESNICA lahko vodi do sprave. (PŽ)


Pisane palete različnih stališč so dobrodošle, saj smo si prav v različnostih najbolj enaki in pod skupnim imenovalcem le teh, lahko dobimo dobre rezultate.
Zato tokrat stopam v bran gospodu Jožetu Možini v Intervjuju, ki ga je opravil z g.Jožetom Dežmanom. Menim, da prihaja z nasprotne (leve) strani val nervoze predvsem zato, ker nimajo ustrezne argumentacije. Tudi najavljen shod proti RTV SLO v Kopru je klic iz nemoči in bo prinesel dobiček le oštirjem in avtobusnim prevoznikom. Narodu zagotovo nič.
Prav je, da ima gospod Jože Možina oddaje, ki govorijo o zgodovini, ki je bila vsa povojna leta utišana. Sam sodelujem tako na proslavah, ki jih organizira ZB NOB in tudi na prireditvah z drugačnimi vsebinami.
Vsi, ki so kritični do g.Možine in g. Dežmana, naj stopijo v javnost in argumentirajo drugačna stališča. Obglavljanje (beri odstavljanje) novinarjev, kot se slišijo zahteve iz vrst borčevskih organizacij za g. Možino, sodi v srednji vek in prepričan sem, da RTV SLO ne bo šla toliko korakov nazaj. V omenjeni oddaji smo pač slišali stvari in mnenja gospoda Dežmana, v neki drugi oddaji bomo pač slišali mnenja in stvari nekoga drugega. In v takšnem bomo bogatejši v znanjih in spoznanjih.(mr)


Sem redna gledalka oddaje Intervju, ki jo vodi Jože Možina, želela bi vam izraziti zadovoljstvo nad to oddajo na RTV SLO. (jm)

POZIVI GLEDE RTV IN J. MOŽINE (30. IN 31. 7.)

Z zaskrbljenostjo, človeško in kolegialno občutljivostjo spremljam stampedo pogromov nad dr.Jožetom Možino in njegovim intervjuvancem Dežmanom. Gre za hud napad na novinarsko neodvisnost, za napad na programsko neodvisnost RTVSLO in za neutemeljen, neargumentiran napad na RESNICO. Ob tem se mi zdi nenavadno in neprimerno, da naslovljenci niste zmogli toliko profesionalne drže, da bi pred lažmi in diskvalifikacijami zavarovali svojega kolega in sodelavca. To se mi zdi še posebej sramotno.
Kljub temu upam, da boste imenovani zbrali toliko poguma in odločno zavrnili poskuse obračunavanj in napadov na dr.Jožeta Možino. Doktor pišem zato, ker je doktor zgodovinskih znanosti, ki se je z resnico o revoluciji v NOB strokovno znanstveno ukvarjal. Gospo Ilinko Todorovski pa prosim za pismeno stališče o teh dogajanjih. (VV)


Izrekam vso podporo gospodu Možini, ki nam s svojimi oddajami odstira resnico in obsojam vse napade nanj in na zahtevo, da se resnica utiša. Vse zgoraj naslovljene pozivam in prosim, da zastavijo svojo besedo in odgovornost, da javna RTV služi resnici in samo resnici, ne pa prikrivanju in zatajevanju. Ne postanite (ostajajte) figov list za nečednosti laži, prevar. Borite se za pravico informiranja vseh, za demokracijo in predvsem resnico. Vaša vest in Bog naj vam pomagata na tej poti. (JJ)


Vsi zdravo umni na RTV! Dr. Jože Možina ima našo 100% podporo! Dežman z dejstvo razkriva tiste najbolj trdovratne mite in tabuje bivšega režima. Pravico imamo vedeti resnico! Da brat nikoli več ne bi klal brata, zaradi ene bedne ideologije, ki se ji reče komunizem. Ustrahovanje drugače mislečih, kako tipično za komunistične likvidatorje! Pobili so več Slovencev kot okupator, vse po pisnih navodilih KPJ, pobili so jih več po vojni kot med njo, pobili so jih več neoboroženih kot oboroženih. Dovolj dolgo smo bili prisiljeni slaviti titoizem! Zaščitite vašega profesionalnega novinarja pred zvezo norcev! (mk)


Splošno znano je že, da se nad g.Možino izvaja pogrom, ko niti novinarski kolegi ne stopijo na stran Možine, ko vodje ne zaščitijo delavca saj menda vsak delavec dela v soglasju s predpostavljenim, ko vodstvo RTV javno ne obsodi prispelega pisma od g.Tita Turnška. Vse to občutimo gledalci in poslušalci - neukrepanje. (fr)


Ostro protestiram proti nameri državne televizije, da se znebi enega redkih novinarjev, ki odkriva zamolčane resnice o polpretekli zgodovini v oddajah Intervju in Pričevalci! (sj)


Po tej poti želim dati podporo g. Možini za njegove odlične oddaje. Pričakujem jih tudi v bodoče.
Sem pa neprijetno presenečen nad medlim odzivom na grožnje ZZB ( Kaj to sploh je, saj bi majski borec 1945 bil danes star 91 let!!! Koliko je še živih borcev? ) in ne odzivom Varuhinje , ter obrambo novinarja za kakovostno oddajo, deležno napadov na osnovi laži in potvarjanja dejstev! RTV je javna, prisilno plačljiva TV. Zato mora biti odprta za vse. (mz)


Nimamo uradnega krivca za vse vojne in povojne poboje, imamo pa “krivca”, ki to resnico pove na javni RTV. Prav bi bilo, da vaše ljudi (g. Možina) zaščitite pred pogromom. (ka)


V zvezi s pogromom nad dr. Jožetom Možino in njegovim intervjuvancem dr. Dežmanom ostro protestiram in zahtevam, da zaščitite novinarsko ter programsko neodvisnost in s tem pustite prosto pot do resnice. (av)


Podpiram delo g. Jožeta Možino in njegove prispevke. RTV Slovenija je hiša, ki se financira od vseh nas, ki smo prav zaradi tega upravičeni spoznati resnico. Protestiram proti temu, da se izvaja pogrom proti tistim, ki si zanjo prizadevajo. (mk)


Kot Vas placnik zahtevam, da se opravičite novinarju Jozetu Možini in zgodovinarju Jožetu Možini.
Resnica je ena sama. Ni nobenih pol resnic ali resnic posameznikov. Kar sta povedala, je resnica, kar kazejo vsi mucenci. Ki so jih ubili samo zardi neke zablode-ideologije. Da ste dopustili pogrom, je sarmota in se ena kaplja vec, ki bo kmalu vodo zlila cez rob, ko bomo zahtevali, da Vas ne bomo vec placevali. Ce ste ze tako priviligirani, da ste prisesani na drzavni denar, morate iz tega narediti vsaj nekaj dobrega. Z veliko mocjo pride velika odgovornost. In to rtv slo ima. Ne zlorabljate je. Ne uklanjajte se zablodelim posameznikom, ki napdajo vse, ki povedo resnico.
Samo resnica nas bo osvobodila. Noben denar, noben clovek, nobena moc.
Delati morate za resnico pa ceprav bo velikokrat tezko.
Mislim, da mi ni potrebno navajati, kdo vse se je z lazmi spravil nad vasega novinarja. (rb)


Skrajno sem začuden nad Vašim ravnanjem, ker ne zaščitite svojega kolega dr. Jožeta Možine pred skrajno primitivnimi in neciviliziranimi napadi predsednika “zveze borcev” Turnška. Gre za minimalne profesionalne in človeške standarde in računam, da boste, čeprav pozno, temu primerno odreagirali.
Zgodovina nikomur ne oprošča, v kolikor dr. Možine ne zaščitite, tudi Vam ne bo. (aš)


Napad borčevske organizacije ZZB in drugih sorodnih organizacij in posameznikov na svobodo govora in pravico do resnice, ki se jo trudi zagotavljati RTVSLO, je nesprejemljiva.
Delo novinarja Jožeta Možine je poslednji dokaz pluralnosti v vaši organizaciji in gramček protiuteži skrajnemu levemu prepričanju znotraj nacionalne RTV organiazije. Napad nanj je napad na svobodo govora, ki se mu je dolžna vaša orgnazacija z vsemi močmi upreti v imenu vseh državljanov RS. (UM)


Zaradi zgroženosti nad ravnanjem televizije, ki jo plačujem, ostajam ob dogajanju okrog primitivizma, ki ga zganja šef ljubiteljev vase strmoglavljenega družbenega eksperimenta, brez pravih besed.
Kako more direktor javno priviligiranega medija ostati tako mlačen, da ne zaščiti svojega novinarja, ki želi biti raziskujoč in objektiven? Zakaj ni pošten do svojega raziskovalca, ki je pri iskanju zgodovinskih tragičnih prič preteklega žalostnega časa objektiven, objektiven tudi pri iskanju in objavljanju znanstvenih raziskav, KI TEMELJIJO NA VSEM DOSTOPNIH VIRIH? RESNIČNOT teh virov je potrdila znanstvena stroka! Jaz bi gospoda, ki v javnosti in na veselicah ponavlja svojo preživelo mantro o belih in rdečih, raje prizanesljivo napotil na zgodovinopisje in zgodovinarje in naj obračunava z njimi, ne pa s pisci in novinarji, ki te VIRE berejo in objavijo. Naj se prepira na način preverjene modrosti, ad rem in ne ad hominem! Zakaj direktor hiše ne zaščiti svojega delavca? Služi javni (?) informativni servis državi ali državljanu? Je RTV privatna, strankarska ali ugrabljena? Zakaj takšna izmuzljivost in servilnost aktualnemu meinstremu? Ali niso fakti močnejša resnica, kot pa neko tiščanje voza nazaj v pravljičarstvo? Samo zato, da se ohranjajo stolčki in samopromocija? Ali se g. direktor, varuhinja in urednica boji tega gospoda gromovnika (mimogrede, ki je pri mnogih že zapravil diplomatsko kredibilnost in izgubil (?) sredstva za zaščito edine države, ki je varuhinja moje domovine)? Vam bo kdo potrkal na vrata ali pozvonil in se bojite le-teh? Lahko sami na podlagi lastne vesti izstopite in političnega vazalstva? In ugotovite, da sta resnica in pravičnost več kot položaj! (fs)


Zahvaljujem se vam za odličen intervju z gospodom Jožetom Možino na vaši televiziji.
Kritično mišljenje in izražanje drugačnih mnenj, ki se udejanja skozi politične svoboščine, denimo svobodo govora in tiska, je pomemben mehanizem družbenega razvoja in napredka.Brez soočenja narobe s prav in laži z resnico, vselej izgubljata prav in resnica.
V svobodni družbi se večina strinja, da nosilci moči obojega ne smejo vsiljevati s prepovedmi vsebin ter z diskvalifikacijami, pregoni in odpuščanjem njihovih nosilcev. Od vas zato pričakujem, da kot javna ustanova odigrate ključno vlogo pri osvetljevanju dogodkov z različnih zornih kotov in pri preseganju ideoloških zidov v naši družbi. V tem duhu podajam predlog o vsebinski razširitvi oddaje Studio City. Uredništvo in vodenje naj si tedensko izmenjujeta sedanji (levi) in novi (desni) urednik ali urednica. Tako bodo doslej diskriminirane gledalke in gledalci deležni pravičnega deleža medijskega termina, nihče se ne bo mogel upravičeno pritoževati, da se prikazuje le interpretacije ene strani, povrhu pa bodo oddajo spremljali vsi.
Za višjo gledanost kot enega prvih gostov prenovljenega Studia City predlagam gospoda Jožeta Možino, ki bo h gledanju te sicer mladinske oddaje gotovo pritegnil tudi mnogo starejših gledalk in gledalcev. Najlepša hvala za razmislek o mojem predlogu, vašega odgovora se vnaprej veselim.


v nadaljevanju izrekam pohvalo novinarju dr. Jožetu Možini za izveden intervju z dr. Jožetom Dežmanom. Vesela sem, da javni zavod RTV Slovenija, ki mora delati v dobro vseh, gledalcem ponuja vsebine, ki odstirajo pogled na polpreteklo zgodovino, nas soočajo z resnico in z našo preteklostjo. Številne pohvale kot tudi kritike izvedenega intervjuja kažejo na to, da smo do teh vsebin še vedno zelo občutljivi in, da nas tako ali drugače nagovorijo. Kot predstavnica srednje generacije, ki je v šoli poslušala en vidik zgodovine, doma in med prijatelji pa smo se pogovarjali tudi o zamolčani zgodovini, ki ni bil po volji tedanji oblasti, želim izvedeti resnico. Od javnega zavoda zato pričakujem in si želim, da bo polpretekli zgodovini, ki nas Slovence očitno še vedno močno deli, še naprej posvečal potrebno pozornost s posredovanjem kvalitetnih in poučnih oddaj ter novinarjem, ki se lotevajo teh tem, zagotovil nemoteno opravljanje dela.
Moja podpora gre dr. Možini, ki pripravlja izjemne oddaje, in dr. Dežmanu, ki je odličen poznavalec zgodovine, aktualni oblasti in zvezi borcev pa nista po volji.


Danes, ko bo v Kopru potekal protest v zvezi z intervjujem kolega dr. Jožeta Možina, bi mu rad na takšen način izrekel podporo.
Intervju z dr. Jožetom Dežmanom sem si natančno ogledal (te teme me zanimajo in jih spremljam) in v njem nisem zasledil nič takšnega, kar ne bi bilo že povedano in zapisano v strokovni literaturi, implementirano v slovensko zakonodajo in sodno prakso (Zakon o popravi krivic, Zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, uspele sodne revizije nedemokratičnih pravnih postopkov) ali obeleženo s strani najvišjih predstavnikov države (zlasti predsednika Boruta Pahorja, ki si zelo prizadeva za spravo). Lahko bi diskutirali o Dežmanovem načinu podajanja snovi in javnem izražanju mnenj o dveh znanih profesorjih zgodovine, a osebni pogled in način interpretacije sta lastna prav žanru avtorskega intervjuja. Ob tem pa je bilo očitno, da je kolega Možina gosta izjemno profesionalno usmerjal in na nek način ‘‘blažil’’ ostrino misli v oddaji.
Danes vemo, da zgodba druge svetovne vojne in časa po njej ni enoznačna, civilizacijsko in humano bi bilo, da bi se spominjali žrtev vseh režimov, tudi komunizma. Da so te žrtve dobile svoje mesto v zgodovinskem spominu, da smo simbolno zagledali njihov obraz in zaslišali njihov glas, pa ima velike zasluge prav kolega Možina. S svojim delom že desetletja odpira tragične teme naše polpretekle zgodovine, širi prostor svobode in prispeva k demokratizaciji naše družbe. Z znanstveni delom - doktoratom - pa je postal tudi eden osrednjih slovenskih strokovnjakov za to zgodovinsko obdobje.
Po mojem mnenju je bil odmev javnosti in zainteresiranih skupin na oddajo pretiran in brez vsakršnih vsebinskih strokovnih zgodovinskih (proti)argumentov, očitki so bili posplošeni in na izrazito nizki osebni ravni. Verjamem, da je RTV Slovenija prostor dialoga in prostor svobode, zato bo znala to jasno predstaviti javnosti in zaščititi dr. Jožeta Možina. Nenazadnje - danes v Kopru ne protestirajo samo proti kolegu Možinu in konkretni oddaji, ampak proti RTV Slovenija. To pa je stvar, ki je žaljiva do celotnega zavoda, naših programov in ustvarjalcev; zato ti dogodki zahtevajo še prav poseben premislek in odziv vodstva RTV Slovenija.
Na koncu naj poudarim, da v moji družini ni bilo ne partizanov ne domobrancev, družino moje mame so nemški okupatorji iz Obsotelja izgnali v nemško delovno taborišče. Na eni strani sta bili obe družini mojih staršev zelo verni, na drugi pa je bil moj stric prof. dr. Adolf Bibič, s katerim sem bil zelo povezan, svetovno priznani profesor, politolog in tudi član CK-ja. Nihče od nas torej ni nepopisan list in vsak je zrasel v lastnem vrednostnem sistemu, a elementarna zgodovinsko poštenost in sočutje z vsemi žrtvami bi morala biti skupna prav vsem.
Z lepimi pozdravi! Andrej Doblehar


Spoštovani direktor, Spoštovana varuhinja, Spoštovani uredniki, Spoštovani svet, Zahvaljujem se vam za odlične intervjuje gospoda Jožeta Možine z različnimi gosti na vaši televiziji. Kritično mišljenje in izražanje drugačnih mnenj, ki se udejanja skozi politične svoboščine, denimo svobodo govora in tiska, je pomemben mehanizem družbenega razvoja in napredka. Brez soočenja narobe s prav in laži z resnico, vselej izgubljata prav in resnica.
V svobodni družbi se večina strinja, da nosilci moči obojega ne smejo vsiljevati s prepovedmi vsebin ter z diskvalifikacijami, pregoni in odpuščanjem njihovih nosilcev. Od vas zato pričakujem, da kot javna ustanova odigrate ključno vlogo pri osvetljevanju dogodkov z različnih zornih kotov in pri preseganju ideoloških zidov v naši družbi. V tem duhu podajam predlog o vsebinski razširitvi oddaje Studio City. Uredništvo in vodenje naj si tedensko izmenjujeta sedanji (levi) in novi (desni) urednik ali urednica. Tako bodo doslej diskriminirane gledalke in gledalci deležni pravičnega deleža medijskega termina, nihče se ne bo mogel upravičeno pritoževati, da se prikazuje le interpretacije ene strani, povrhu pa bodo oddajo spremljali vsi. Za višjo gledanost kot enega prvih gostov prenovljenega Studia City predlagam gospoda Jožeta Možino, ki bo h gledanju te sicer mladinske oddaje gotovo pritegnil tudi mnogo starejših gledalk in gledalcev. Najlepša hvala za razmislek o mojem predlogu, vašega odgovora se vnaprej veselim.
Lep pozdrav, MČ


Moja podpora gre dr. Možini, ki pripravlja izjemne oddaje, in dr. Dežmanu, ki je odličen poznavalec zgodovine, a aktualni oblasti in zvezi borcev nista po volji. N


Kot prisiljen plačnik vašega obveznega RTV prispevka,
Z zaskrbljenostjo, človeško in kolegialno občutljivostjo spremljam stampedo pogromov nad dr. Jožetom Možino in njegovim intervjuvancem Dežmanom. Gre za hud napad na novinarsko neodvisnost, za napad na programsko neodvisnost RTV SLO in za neutemeljen, neargumentiran napad na resnico. Ob tem se mi zdi nenavadno in neprimerno, da naslovljenci niste zmogli toliko profesionalne drže, da bi pred lažmi in diskvalifikacijami zavarovali svojega kolega in sodelavca. To se mi zdi še posebej sramotno.
Ker pa jaz, niti vi, niste strokovnjaki za zgodovino še manj pa Tit Turnšek vam predlagam da si preberete: Znanstveno poročilo KLJUČNE ZNAČILNOSTI SLOVENSKE POLITIKE V LETIH 1929 – 1955 na tej povezavi:
http://www.sistory.si/cdn/publikacije/1-1000/794/Kljucne_znacilnosti_slovenske_politike_v_letih_1929-1955
Poročilo je izdal Inštitut za novejšo zgodovino v Ljubljani 1995 leta žal le v 1000 izvodih in je
delo 11 eminentnih slovenskih zgodovinarjev.
Obvezno si to preberite, da vam bo jasno kaj se je dogajalo v teh letih, da si ne boste nikoli več dovolili potvarjati zgodovine, Turnšku in podobnim. Lep pozdrav !
JR


podpora dr. Možini
Spoštovana, pišem vam v imenu 32 ljudi, ki podpiramp dr. Jožeta Možino in njegovo delo na RTV SLO. Enaka podpora velja za dr. Jožeta Dežmana.
Prosim pa vas, da naj nekdo od kritikov na izjave Dežmana, pove, ka je povedal narobe, katere njegove izjave ne držijo in kaj in za koga so bile izrečen žalitve? Če ste kritični in raziskovalni novinarji to ne bo težko delo. Naredite javno oddajo o tem z različnimi gosti. Naj se enkrat iskristalizira resnica druge svetovne vojne. Tudi mi ne vemo:
-kaj se je dogajalo 26. 04. 1941 (in ne 27. 04. 1041) v vili pod Rožnikom v Ljubljani?
-kako so komunisti leta 1941 v Ljubljani in drugje v Sloveniji praznovali prvi maj?
-zakaj in od koga je bilo v jeseni leta 1941 v Ljubljani pobitih več deset civilistov?
-kje in zakaj so se pojavile prve vaške straže?
-kaj se je dogajalo 22. julija 1941 na Rašici and Ljubljano?
- in še številna druga ne razčiščena vprašanja.
pa lep pozdrav
JT


Spoštovani direktor, spoštovana varuhinja, spoštovana urednica!
Zahvaljujem se vam za odličen intervju dr. Jožeta Možine z zgodovinarjem gospodom Jožetom Dežmanom na vaši televiziji in obsojam pritiske s strani Zveze borcev NOB na RTV! Dr. Možini izrekam podporo pri njegovemu delu in se veselim njegovih naslednjih oddaj.
Lep pozdrav,
CE


Spostovani, s tem elektronskim sporocilom izrazam podporo novinarskemu kolegu dr. Jozetu Mozini za njegov doprinos k zgodovinskemu spominu na neke case,ki so mnogim ljudem povzrocili veliko trpljenja. Resnica je vcasih tudi boleca in neprijetna. Vendar pa je nujno,da Slovenci poznamo zgodovino svojega naroda. Osebno zavracam trditve,da dr. Mozina ni profesionalen in je pristranski. Cudi me,da se sploh razmislja o ukinitvi oddaje. Zdi se mi tudi krivicno,da si nekateri jemljejo pravico groziti tako javnemu zavodu RTV,kakor tudi dr. Mozini osebno. Verjamem,da niste strahopetni in boste razmislili tudi o tovrstnih mnenjih,kot je moje. Zelim vam veliko uspehov pri vasem delu. Tudi v zadovoljstvo nas gledalcev s svojim odnosom do preiskovalnega novinarstva. Tanja Glogovcan, univ. dipl. novinarka


Pozdravljeni,
glede na populistične odzive posameznikov, ki mislijo, da so nekaj več in imajo večjo moč odločanja, vam želim posredovati svoje mnenje, kot gledalke RTV Slovenije in tudi plačnice RTV naročnice.
Enostavno protestiram, da bi upoštevali zahteve Tita Turnška o ukinitvi oddaj, ki jih pripravlja Jože Možina; nikakor ne ukinite njegovih intervjujev, ki so vsebinsko tako mogočni, da je vredno plačati naročnino, da dobimo informacije o katerih se je v preteklosti le tiho govorilo. Podpiram delo zgodovinarja Jožeta Dežmana, ki nam je v zadnjem intervjuju pokazal zgodovino, ki nam ni v ponos!
Ne dovolite, da ponovno zmaga enoumje iz preteklosti!
Vam lahko zaupamo, da boste zagovarjali poslušalce in gledalce? Vam lahko verjamemo, da ste varuhinja vseh gledalcev, ali le prestrašena uslužbenka RTVSLO?
Hvala za vaše zagovarjanje naših mnenj in zahtev,
lep pozdrav
PBT


»Kot placnik RTV narocnine in kot drzavljanka Slovenije zahtevam,da podprete dr.JozetaMozino kot novinarja,ki je eden redkih postenih in resnicoljubnih novinarjev,ki se ni podredil diktatu pripadnikov bivsega komunisticnega rezima.Znano mi je,da ste tudi vi.zvesta pripadnica bivsega rezima,vendar.ste glede.na mesto,ki ga zasedate dolzna ravnati posteno.Dr.Joze Dezman je govoril samo resnico s katero se.jasno ne morejo
strinjati tisti,ki opravicujejo komunisticne zlocine.Raje se vprasajte kako je lahko 75 let po vojni toliko.clanov Zveze borcev.Po moje zaradi koristi.Zahtevamda g.Mozino zascitite.«
MC


Kot veteran vojne za Slovenijo, Slovenec in demokrat,nasprotujem in protestiram proti gonji, kakršno sta zaradi nedeljskega intervjuja na nacionalni TV Sloveniji deležna novinar Možina in zgodovinar Dežman, brez da bi kdo argumentirano in dokazano zavrnil njune navedbe, izrečene v intervjuju.
Kot odgovorno osebo na nacionalni TV, ki jo s svojimi prispevki plačujemo vsi državljani Slovenije, vas pozivam, da storite vse, da bo to TV vseh državljanov Slovenije in ne le tistih, ki hočejo kolo demokracije zavreti nazaj in Slovenijo vrniti v totalitarne čase.


Ukinitev Intervjuja v nedeljo zvečer g. Jožeta Možine Vsebina pritožbe: Glede na odziv direktorja RTV na pritožbo Turnška na Dežmanove izjave je upravičen strah, da želite oddajo ukiniti oziroma zamenjati voditelja.
Nikar ne storite tega, boste močno
osiromašili širino in objektivnost pogledov!


Spoštovani direktor, Spoštovana varuhinja, Spoštovani uredniki, Spoštovani svet,
Zahvaljujem se vam za odličen intervju z gospodom Jožetom Možino na vaši televiziji. Kritično mišljenje in izražanje drugačnih mnenj, ki se udejanja skozi politične svoboščine, denimo svobodo govora in tiska, je pomemben mehanizem družbenega razvoja in napredka. Brez soočenja narobe s prav in laži z resnico, vselej izgubljata prav in resnica. V svobodni družbi se večina strinja, da nosilci moči obojega ne smejo vsiljevati s prepovedmi vsebin ter z diskvalifikacijami, pregoni in odpuščanjem njihovih nosilcev. Od vas zato pričakujem, da kot javna ustanova odigrate ključno vlogo pri osvetljevanju dogodkov z različnih zornih kotov in pri preseganju ideoloških zidov v naši družbi. V tem duhu podajam predlog o vsebinski razširitvi oddaje Studio City. Uredništvo in vodenje naj si tedensko izmenjujeta sedanji (levi) in novi (desni) urednik ali urednica. Tako bodo doslej diskriminirane gledalke in gledalci deležni pravičnega deleža medijskega termina, nihče se ne bo mogel upravičeno pritoževati, da se prikazuje le interpretacije ene strani, povrhu pa bodo oddajo spremljali vsi. Za višjo gledanost kot enega prvih gostov prenovljenega Studia City predlagam gospoda Jožeta Možino, ki bo h gledanju te sicer mladinske oddaje gotovo pritegnil tudi mnogo starejših gledalk in gledalcev.
Najlepša hvala za razmislek o mojem predlogu, vašega odgovora se vnaprej veselim.
Lep pozdrav,
LL


Spoštovani direktor, Spoštovana varuhinja, Spoštovani uredniki, Spoštovani svet,
Zahvaljujem se vam za odličen intervju z gospodom Jožetom Možino na vaši televiziji. Kritično mišljenje in izražanje drugačnih mnenj, ki se udejanja skozi politične svoboščine, denimo svobodo govora in tiska, je pomemben mehanizem družbenega razvoja in napredka. Brez soočenja narobe s prav in laži z resnico, vselej izgubljata prav in resnica.
V svobodni družbi se večina strinja, da nosilci moči obojega ne smejo vsiljevati s prepovedmi vsebin ter z diskvalifikacijami, pregoni in odpuščanjem njihovih nosilcev.
Od vas zato pričakujem, da kot javna ustanova odigrate ključno vlogo pri osvetljevanju dogodkov z različnih zornih kotov in pri preseganju ideoloških zidov v naši družbi.
V tem duhu podajam predlog o vsebinski razširitvi oddaje Studio City. Uredništvo in vodenje naj si tedensko izmenjujeta sedanji (levi) in novi (desni) urednik ali urednica. Tako bodo doslej diskriminirane gledalke in gledalci deležni pravičnega deleža medijskega termina, nihče se ne bo mogel upravičeno pritoževati, da se prikazuje le interpretacije ene strani, povrhu pa bodo oddajo spremljali vsi. Za višjo gledanost kot enega prvih gostov prenovljenega Studia City predlagam gospoda Jožeta Možino, ki bo h gledanju te sicer mladinske oddaje gotovo pritegnil tudi mnogo starejših gledalk in gledalcev.
Najlepša hvala za razmislek o mojem predlogu, vašega odgovora se vnaprej veselim. Lep pozdrav,
AK


Iskrena hvala za prvovrsten intervju, ki ga je pripravil in vodil gospod Jože Možina z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom na vaši televiziji, ki jo preko obvezne mesečne naročnine sofinanciram tudi sam. Enako odlični so bili tudi drugi intervjuji gospoda Možine.
Kot mnogi moji somišljeniki, vam tudi jaz posredujem zame odlično idejo za večjo svetovno-nazorsko, politično in siceršnjo uravnoteženost vaše TV:
Kritično mišljenje in izražanje drugačnih mnenj, ki se udejanja skozi politične svoboščine, denimo svobodo govora in tiska, je pomemben mehanizem družbenega razvoja in napredka. Brez soočenja narobe s prav in laži z resnico, vselej izgubljata prav in resnica.
V svobodni družbi se večina strinja, da nosilci moči obojega ne smejo vsiljevati s prepovedmi vsebin ter z diskvalifikacijami, pregoni in odpuščanjem njihovih nosilcev.
Od vas zato pričakujem, da kot javna ustanova odigrate ključno vlogo pri osvetljevanju dogodkov z različnih zornih kotov in pri preseganju ideoloških zidov v naši družbi.
V tem duhu podajam predlog o vsebinski razširitvi oddaje Studio City. Uredništvo in vodenje naj si tedensko izmenjujeta sedanji (levi) in novi (desni) urednik ali urednica. Tako bodo doslej diskriminirane gledalke in gledalci deležni pravičnega deleža medijskega termina, nihče se ne bo mogel upravičeno pritoževati, da se prikazuje le interpretacije ene strani, povrhu pa bodo oddajo spremljali vsi. Za višjo gledanost kot enega prvih gostov prenovljenega Studia City predlagam gospoda Jožeta Možino, ki bo h gledanju te sicer mladinske oddaje gotovo pritegnil tudi mnogo starejših gledalk in gledalcev.
Pričakujem vaš odgovor in se vam zanj vnaprej zahvaljujem.


Spoštovani,
Posredujem vam svoj »prispevek« k uravnoteženosti medijskega prostora na RTV Slovenija. Naj samo poudarim – samo resnica / dejstva so pot k pomiritvi in spravi. Sicer pa- resnica je kakor olje, zmeraj priplava na površino.
Lepo pozdravljeni,TB


Pozdravljeni,
Veseli me demokratizacija javnega medijskega prostora v Sloveniji. Vsa podpora oddajam Možine, ki pomagajo ostirati obe pkati zgodovinskih dejstev.
Lep poletni pozdrav,
JAB


Spoštovani!
Prestregel sem vrsto žolčnih reakcij na pogovor Možina-Dežman v oddaji Pričevalci, celo z zahtevami po ukrepanju proti obema udeležencema pogovora, kar me je prisililo, da se vam oglasim s tem pismom. Nekdanji italijanski predsednik Oscar Luigi Scalfaro je ob 50. obletnici kapitulacije Italije dejal, “da samo dosledno spoštovanje resnice je lahko stvarni temelj za renično pomiritev in spravo”, pa da taka vizija “ne jemlje slave tistih, ki so se borili za svobodo, ter ne spreminja obsodbe vsakršne diktature”. Italijanski razumnik Carlo Bo pa je k temu še dodal, “da se nikdar ne bo zgodilo, da bi moč resnice ugasnila. Vsak nasprotnik, sovražnik ali tekmec mora prej ali slej spoznati, da obstajajo naravni zakoni, ki so večni, in ki urejejo življenje narodov. Do zdaj se še nikomur ni posrečilo, da bi se jim ognil”.
Natanko to se dogaja sedaj tudi pri nas. Pol stoletja je bilo prepovedano govoriti ali pisati o revolucionarnih zločinih, a so z demokratizacijo in osamosvojitvijo Slovenije udarili na dan z vso močjo in spravili na zatožno klop predvsem njihove naročnike, pa tudi mnoge direktne izvrševalce. Ne navadne partizane, ki za ta grozodejstva večinoma niso niti vedeli, pač pa poveljujoče komuniste in njihove krvnike, ki so si s temi zločini umazali svoje roke in svojo vest.
Posamezni, predvsem mlajši pogumni in pokončni ljudje (zgodovinarji, novinarji, publicisti idr.), ki se lotevajo tega nehvaležnega dela s človeškim dostojanstvom in zavezanostjo resnici, zaslužijo naše veliko spoštovanje. In eden med njimi je tudi g. Jože Možina, ki ga končno k odkrivanju resnice zavezuje tudi novinarski kodeks. Pozivi k linčanju teh ljudi in nosilci te histerije spadajo v čase, ki bi jih radi čimprej pozabili in delajo sramoto organizacijam, ki jih predstavljajo.
Tudi sam sem se dolgo časa iskal v tem strašansko zapletenem klobčiču okupacija-revolucija-narodnoosvobodilni boj-protirevolucija-kolaboracija
in se kot publicist zakopal v to problematiko ter prebral množico knjig, na stotine tekstov itn., iz česar je nastala moja nova knjiga z naslovom POHOD RESNICE IN PORAZ ZMAGOVALCEV, ki bo izšla v par tednih in ki prihaja ravno ob pravem času, ter vam rokopis prilagam v vednost v priponki. Dodajam tudi moj zanji tekst na to temo o kalvariji ravnokar opreminulega duhovnika Stanka Sivca, ki je že bil in še bo objavljen v kakih desetih pisnih in elektronskih medijih, tudi levo usmerjenih, in tudi veliko pove o strašnih povojnih časih. Preletite gradiva, ne bo vam žal. Je vsega kakih 5 ur branja. Meni je to delo pripomoglo, da sem sem postavil na trdna tla, in da znam braniti moja stališča. Mogoče bo tudi vam
pomagalao, da lažje presojate vsebino osporavanega pogovora.
S spoštovanjem! M. Gregorič


S presenečenjem opazujem zelo očitno orkestriran napad na novinarja Jožeta Možino ter zgodovinarja dr. Jožeta Dežmana, zaradi intevjuja v nedeljo 22. julija. Gre za odličen prvovrsten intervju, zato je seveda povsem normalno, da ju boste zaščitili pred nerazumljivimi napadi.
Razlogov, zakaj je potrebno oddajo in oba odločno zaščititi, je več:
1. Gre za strokovno odlično napravljen intervju; tako s strani novinarja kot tudi intervjujanca; to lahko potrdim kot magister komunikologije.
Tudi nihče od nas ni zehal zraven, saj ni šlo za govorjenje zaradi govorjenja ampak izraz intelektualne erudicije, povezane z osebno dolgoletno izkušnjo in analizo; tudi s samokritiko intevjujanca in pričevanjem njegovega spreobrnjenja oz. ozdravljenja od diktature.
2. Pritegnil je veliko število gledalcev in mnogim razširil obzorje na osnovi zgodovinskih dejstev, kar je gotovo eno od poslanstev TV.
3. Temelji zgolj na zgodovinskih dejstvih in psihopatološki analizi ljudi, ki so bili vpleteni v zločine po drugi svetovni vojni v Sloveniji in psihopatologiji tedanje družbe z režimskimi zgodovinarji vred.
Psihopatologija posameznikov in družbe, ki so jo le-ti vodili, je seveda dejstvo vseh diktatorskih režimov in zakaj to nebi veljalo tudi za Titovo Jugoslavijo. Ti režimi so vedno grajeni na truplih mase nedolžnih ljudi in tudi za Titovo Jugoslavijo dejstva kažejo isto.
4. Živimo v demokratični družbi, kjer naj bi vsak imel pravico do govorjenja resnice.
5. Ne razumem, kakša avtoriteta v javnosti je lahko neki vodja borcev, katerih režim je propadel in se izkazal za negativen, poguben in tragičen zgodovinski pojav. Človek bi pričakoval, da bodo občutili vsaj sram in se skrili pred ljudmi, ki so jih mučili, pobijali, ustrahovali, manipulirali. V imenu koga pravzparav govorijo oz. za koga se imajo?
6. Nacionalna televizija nima nobenega razloga podpirati teh borcev; kvečejemu bi morala še kaj več povedati o njihovih dejanjih, prikritih ljudstvu. Mogoče bi to celo pospešilo gledanost in zaupanje v medij s strani gledalcev. Koga se vendar bojite?? Kdo je to strašno oko, ki vas gleda od nekje izza hrbta in pod vaše prste?
7. Sam napad in avtoritaren nastop borcev potrjuje ravno to, kar je bilo rečeno v intevjuju in postaja sam na sebi eno zgodovinsko dejstvo več, poleg navedenih v intevjuju. Borci paradoksalno sami s svojo reakcijo potrjujejo, kar zanikajo, z njimi pa vsi, ki z njimi v tem trenutku sodelujejo ali se jih bojijo.
Pričakujem torej vašo odločno zaščito obeh, sicer tudi sam ne bom imel več minimalnega zaupanja v vašo inštitucijo. Borcem pa priporočite branje Dostojevskega Zločin in kazen, potem naj se naprej oglašajo.
Njihovo srce ne bo našlo miru drugače, kot s priznanjem in kesanjem. To je antropološki zakon človeštva od začetka, ki se ga ne da prevarati.
Hudo je zidati debele zidove, da resnica nebi prišla noter, še bolj hudo pa je živeti znotraj takih zadušljivih bunkerjev brez svetlobe, ko veš da je zunaj čist zrak, po katerem hrepeniš. Vprašaš se, zaradi koga zidaš te zidove. Ali nisi svoboden človek?
p. MK*


Spoštovani direktor, Spoštovana varuhinja, Spoštovani uredniki, Spoštovani svet,
Zahvaljujem se vam za odličen intervju z gospodom Jožetom Možino na vaši televiziji.
Kritično mišljenje in izražanje drugačnih mnenj, ki se udejanja skozi politične svoboščine,
denimo svobodo govora in tiska, je pomemben mehanizem družbenega razvoja in napredka.
Brez soočenja narobe s prav in laži z resnico, vselej izgubljata prav in resnica.
Veste, mi mladi želimo imeti razčiščei pojem preteklosti. Sem eden rednih gledalcev, ki mi ni mar kako so moji starši in stari starši živeli.
Še več, želim, da se odprezgodovina ponovno in se jo postavi na prava tla, ker ta, ki smo se jo učili ni prava, pač pa zlagana! Laži nočemo in bi radi, da se takih ljudi,
ki so uživali v tem enostavno odstrani. Tudi tale tovariš z represijo nad vami, sploh ne bi smel delovati v takem gibanju, ki meji na hujskaštvo in povzpetništvo. Smo v času krize!
V svobodni družbi se večina strinja, da nosilci moči obojega ne smejo vsiljevati
s prepovedmi vsebin ter z diskvalifikacijami, pregoni in odpuščanjem njihovih nosilcev.
Vemo kakšno gibanje in kako je začel nacizem pred drugo svetovno vojno . Kako je hitler na podlagi prav takšnih gibanj in laži ljudi spravil v neskončno gonjo! :zaradi nevarnosti, ki nam preti izumrtje naroda Vas milo prosim: Pustite Možino in njegovo delo, ker je njegovo delo dobro, kaj dobro odlično! Take prihodnosti nočemo!
Od vas zato pričakujem, da kot javna ustanova odigrate ključno vlogo pri osvetljevanju dogodkov z
različnih zornih kotov in pri preseganju ideoloških zidov v naši družbi.
V tem duhu podajam predlog o vsebinski razširitvi oddaje Studio City.
Uredništvo in vodenje naj si tedensko izmenjujeta sedanji (levi) in novi (desni) urednik ali urednica.
Tako bodo doslej diskriminirane gledalke in gledalci deležni pravičnega deleža medijskega termina,
nihče se ne bo mogel upravičeno pritoževati, da se prikazuje le interpretacije ene strani,
povrhu pa bodo oddajo spremljali vsi. Za višjo gledanost kot enega prvih gostov prenovljenega
Studia City predlagam gospoda Jožeta Možino, ki bo h gledanju te sicer mladinske
oddaje gotovo pritegnil tudi mnogo starejših gledalk in gledalcev.
Najlepša hvala za razmislek o mojem predlogu
vašega odgovora se vnaprej veselim.
Lep pozdrav,
BL


Zahvaljujem se vam za odličen intervju z gospodom Jožetom Možino na vaši televiziji.
Kritično mišljenje in izražanje drugačnih mnenj, ki se udejanja skozi politične svoboščine, denimo svobodo govora in tiska, je pomemben mehanizem družbenega razvoja in napredka. Brez soočenja narobe s prav in laži z resnico, vselej izgubljata prav in resnica.
V svobodni družbi se večina strinja, da nosilci moči obojega ne smejo vsiljevati s prepovedmi vsebin ter z diskvalifikacijami, pregoni in odpuščanjem njihovih nosilcev.
Od vas zato pričakujem, da kot javna ustanova odigrate ključno vlogo pri osvetljevanju dogodkov z različnih zornih kotov in pri preseganju ideoloških zidov v naši družbi.
Ob tem se posebej zahvaljujem g. Kaduncu, ki je v svojem odgovoru na neutemeljene kritike glede intervjuja. RTV ni in ne more biti odgovornaza mnenje gostov. V kolikor kdo od gostov zlorabi zaupanje ima prizadeti možnost se obrniti na sodišče. RTV to ni.
Lep pozdrav,
MP


Zahvaljujem se vam za odličen intervju z gospodom Jožetom Možino na vaši televiziji. Kritično mišljenje in izražanje drugačnih mnenj, ki se udejanja skozi politične svoboščine, denimo svobodo govora in tiska, je pomemben mehanizem družbenega razvoja in napredka. Brez soočenja narobe s prav in laži z resnico, vselej izgubljata prav in resnica.
V svobodni družbi se večina strinja, da nosilci moči obojega ne smejo vsiljevati s prepovedmi vsebin ter z diskvalifikacijami, pregoni in odpuščanjem njihovih nosilcev.
Od vas zato pričakujem, da kot javna ustanova odigrate ključno vlogo pri osvetljevanju dogodkov z različnih zornih kotov in pri preseganju ideoloških zidov v naši družbi.
V duhu zgoraj napisanega predlagam novo oddajo, npr. Javni mikrofon, v kateri bi imeli strokovnjaki na posameznih področjih, ki imajo različna stališča o določenem vprašanju, možnost odgovarjati na vprašanja voditelja/voditeljice in gledalcev… Udeleženci bi sedeli za okroglo mizo in bi se pogovarjali o neki konkretni temi, ki deli ljudi. Poskušali bi jo osvetliti z različnih zornih kotov, moderator pa bi povzel razpravo in podal ugotovitve.
Gledala sem podobne oddaje na Francoski televiziji in so mi bile zelo všeč.
Hvala za Vaš čas. Pozdrav, GK


Spoštovana varuhinja
Ilinka Todorovski
Zahvaljujem se vam za odličen intervju z gospodom Jožetom Možino na vaši televiziji. Kritično mišljenje in izražanje drugačnih mnenj, ki se udejanja skozi politične svoboščine, denimo svobodo govora in tiska, je pomemben mehanizem družbenega razvoja in napredka. Brez soočenja narobe s prav in laži z resnico, vselej izgubljata prav in resnica.
V svobodni družbi se večina strinja, da nosilci moči obojega ne smejo vsiljevati s prepovedmi vsebin ter z diskvalifikacijami, pregoni in odpuščanjem njihovih nosilcev.
Od vas zato pričakujem, da kot javna ustanova odigrate ključno vlogo pri osvetljevanju dogodkov z različnih zornih kotov in pri preseganju ideoloških zidov v naši družbi.
V tem duhu podajam predlog o vsebinski razširitvi oddaje Studio City.
Uredništvo in vodenje naj si
tedensko izmenjujeta sedanji (levi) in novi (desni) urednik ali urednica.
Tako bodo doslej diskriminirane
gledalke in gledalci deležni pravičnega deleža medijskega termina, nihče se ne bo mogel upravičeno pritoževati, da se prikazuje le interpretacije ene strani, povrhu pa bodo oddajo spremljali vsi. Za višjo gledanost kot enega prvih gostov prenovljenega Studia City predlagam gospoda Jožeta Možino, ki bo h gledanju te sicer mladinske oddaje gotovo pritegnil tudi mnogo starejših gledalk in gledalcev.
Najlepša hvala za razmislek o mojem predlogu, vašega odgovora se vnaprej veselim.
Lep pozdrav,


Spoštovani,
ne gledam veliko oddaj na vaši televiziji, a oddaja Intervju g. dr. Jožeta Možine z g. dr. Jožetom Dežmanom je bila ena od najboljših na vaši televiziji in tudi kar sta jih naredila eden in drugi. Prispevek sem si ogledala kar trikrat, tudi zaradi izredno strnjenih misli in številnih informacij, ki so bile povedane.
V pričakovanju informativnih oddaj se vam zahvaljujem vas lepo pozdravljam,
BS


Spoštovani!
Upam, da ste sposobni in tudi boste zaščitili Jožeta Možino pri njegovem novinarskem delu, ko skrbi, da se ne bi država do konca podvrgla domači mafiji.
Prodiranje resnice je res boleče in dolgotrajno; toda le za nosilce laži in uživalce privilegijev. Delo g. Možine je en redkih garantov, da ne bo Slovenija še bolj podobna kakšni Transnistriji.
https://www.youtube.com/watch?v=H0Zxvr2NjDA&t=145s
Lep pozdrav,
BK


/ podpora g. Možini
Človek je to, kar je v življenju počel.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Antigona_(Smole)


Podpora civiliziranosti
Spoštovana gospa Todorovski,
v imenu varuhov spomina na žrtve zla druge svetovne vojne in časa po njej pri nas, ki se povezujemo znotraj civilno-družbene pobude Vseposvojitev, med katerimi deluje tudi dr. Jože Dežman, se na Vas obračam s pričakovanjem, da ob polemiki ob njegovem nedavnem intervjuju ne pozabite na civilizacijski dolg, ki ga ima naša generacija do več deset tisočih nedolžno pobitih Slovencev.
Še danes so jim kratene pravice do groba, spomina in dobrega imena, njihovi svojci tiho in prestrašeni trpijo. Nismo še dočakali pravnega ovrednotenja totalitarnega režima na Slovenskem. Namesto poglobljenega soočanja s preteklostjo in namesto vsestranskega truda za preseganje narodove totalitarne poškodovanosti raje še naprej podlegamo brezdušnim zagovornikom bivšega režima.
Za podporo delovanja izjemnih ljudi, kot sta dr. Jože Dežman in dr. Jože Možina so potrebni pogum, odločnost in trden značaj.
Naj Vam tega ne zmanjka.
S spoštovanjem,
RB


Presenečena in ogorčena spremljava z ženo nespodoben, domala sovražen odziv Zveze borcev in njenega predsednika na intervju dr. Jožeta Možine z dr. Jožetom Dežmanom v oddaji na TV Slovenija.
Sva med Možinovimi Pričevalci, v njihov bran in bran avtorja sva se že nekajkrat oglasila in tudi to pot ne moreva mimo krivice, ki jo počno revolucionarji, njihovi nasledniki in somišljeniki.
Pričevalci odkrivajo izbrisano zgodovino, resnico o revoluciji in socializmu. Dežmanova pripoved je krona vseh teh pričevanj, je učna ura znanstvenika, ki utemeljuje resnico pričevalcev z dejstvi in natančno opredelitvijo posameznih pojmov, vzrokov in posledic tega našega polpreteklega dogajanja. Njegove trditve so aksiomi o revoluciji in socializmu. Njegovi resnici zgodovinska znanost ne more oporekati, saj dejstev ni mogoče več skriti, tudi enajsta pregrada tega ne zmore več.
Gospod Turnšek trdi, nezaslišano, da oddaja presega mejo dostojnega, naj bi bila torej resnica o dejstvih nespodobna. Zakaj le? Nasprotno: dejanja, ki so ta dejstva povzročila so bila zločin in resna zgodovinska stroka se jim ne more izogniti.
Gospod Turnšek mimogrede namigne, da bi bilo prav ukiniti oddajo Pričevalci, odpraviti pričevanja o zamolčani resnici in ohranjati pravljico o osvobajanju! Ta pravljica nas hromi že več kot 70 let, zato je vendar že čas, da se spravimo z resnico! Najmanj, kar pa je dolžnost slehernika v naši družbi, da je ne skrivamo, ampak vsak po svojih močeh prispevamo, da pride na dan.
Vaš prispevek k odkrivanju resnice je lahko velik in zelo pomemben. Varujete pravice gledalcev in poslušalcev, te zahtevajo enakopravno obravnavo, v našem primeru zgodovinskih dejstev ene in druge strani. Na vas se obračava s prošnjo, da ubranite oddajo in se zoperstavite enoumju, ki omejuje človekovo svobodo in njegove pravice.
Popolnoma nerazumno in »nespodobno« za današnji čas je napad Zveze borcev na RTV Slovenija, gospoda Dežmana in Možino. Edina prava in sprejemljiva rešitev je spopad z dejstvi in trditvami, ki jih odkriva in posreduje gospod Dežman. Danes ne sme veljati več pravilo, da z blatenjem avtorja, lahko razvrednotiš njegove trditve. Še manj, da je beseda o zločinu večji prestopek od samega zločina!
Prijazen pozdrav! K in AU


Z zaskrbljenostjo, človeško in kolegialno občutljivostjo spremljam stampedo pogromov nad dr. Jožetom Možino in njegovim intervjuvancem Dežmanom. Gre za hud napad na novinarsko neodvisnost, za napad na programsko neodvisnost RTV SLO in za neutemeljen, neargumentiran napad na resnico. Ob tem se mi zdi nenavadno in neprimerno, da naslovljenci niste zmogli toliko profesionalne drže, da bi pred lažmi in diskvalifikacijami zavarovali svojega kolega in sodelavca. To se mi zdi še posebej sramotno,” POVSEM PODPIRAM GOSPODA VASLETA IN SE POPOLNOMA PRIDRUZIJEM NJEGOVEMU MNENJU IN STALISCU!
SM


Podpiram g. Jožeta Možino - menim, da je eden izmed boljših novinarjev RTV Slovenija.
Njegovi nedeljski intervjuji so vsebinsko zanimivi in me vedno pritegnejo.
Hvala Vam, ker omogočate raznolikost tem v oddaji Intervju.
Lepo Vas pozdravljam in Vam želim vse dobro.


Spoštovani,
od javnega servisa RTV Slovenija kot uporabnik pričakujem uravnoteženo osvetlitev vseh zgodovinskih dejstev in aktualnih političnih dogajanj. Predvsem na medvojno in povojno obdobje so pogledi pri nas deljeni, zato mislim, da je oddaja Pričevalci bistven element pluralnosti vidikov. Napadi, ki jih g. Možina doživlja zaradi te oddaje, pa so samo dokaz, kako je ta oddaja potrebna in pričakujem, da jim ne boste podlegli.
Lep pozdrav,
ČS


Spoštovani!
Ob napadih g. Tita Turnška na g. Jožeta Možino zaradi intervjuja z g. Jožetom Dežmanom sporočava, da sva povsem na strani vašega novinarja g. Jožeta Možine, ki je visoko profesionalno vodil in speljal omenjeni intervju.
Prosiva, da mu sporočite, da mu za ta intervju čestitava in si želiva še več podobnih in kakovostnih oddaj.
Upava, da znate stopiti na stran svojemu kolegu in ga ob podobnih napadih primerno zaščitite.
Iz beograjskega arhiva prihajajo v Slovenijo dokumenti, ki potrjujejo dejstva o katerih govori g. Jože Dežman.
J in MP


Ostro protestiram, da vodstvo RTVSLO, konkretno g, Kadunc ne zaščiti svojega novinarja dr. Jožeta Možino, ki korektno in profesionalno opravlja svoje delo. Popolnoma se strinjamm z g. dr. Jožetom Dežmanom, ki je zapisal:
"Če bo nacionalna televizija podlegla diktatu komunističnih veteranov in politike, bo to njen dokončni zaton, gledalci se bodo še bolj z državljansko nepokorščino otresli RTV-naročnine. Nevarno je, da bo RTV šla tja, od koder je prišla. Prav letos Televizija Slovenija obhaja 60 let. To je priložnost, da bi se nacionalna televizija demokratične Slovenije poslovila od časov, ko je bila nacionalna komunistična televizija. Ali bi bilo morda preveč, če bi opravili raziskavo, kako je novi razred obvladoval medij. Koliko direktorjev, urednikov, novinarjev, režiserjev ipd. je bilo nekomunistov? Katere vsebine so bile prepovedane, katere favorizirane? Verjetno vse zanima, kako je potekala tranzicija v javni zavod, ki naj ga (ex, post ali neo) komunisti ne bi več obvladovali.”
Kot veteran slovenske vojene za samostojno in demokratično Slovenijo zahtevam, da vodstvo RTVSLO odločno zavrne poskuse T. Turnška in zveze borcev po vpivanju na uredniško politiko RTVSLO in zaščiti svoje novinarje, še zlasti imam v mislih g. dr. Jožeta Možino in dr. Rosvito Pesek.
S spoštovanjem,
FK


Spoštovani,
redno spremljam oddajo Pričevalci, ki je ODLIČNO!!! vodi dr. Jože Možina, doktor zgodovinskih znanosti. Oddajo pohvalijo in z navdušenjem gledajo tudi številni moji sorodniki, prijatelji in znanci, pa ne le enkrat, tudi ponovitve. Te dni pa smo priča v medijih kritikam te oddaje in voditelja, dr. Možine, ki je odlično opravil intervju z dr. Dežmanom. Prosim Vas, da to ustavite javno in dovolite, da končno zavlada demokratični dialog z javnostjo tudi na javni RTV SLO.
Vse, o čemer je govoril dr. Dežman, so dokazljive, so podprte z argumenti. Tito je dokazano eden od največjih zločincev 20. stoletja in to je potrebno tudi jasno in glasno povedati. Komunistična totalitarna praksa se mora enkrat nehati tudi v Sloveniji. Pa še to bi povedala. Protestiram tudi proti takšnim oddajam, v katerih se Tita poveličuje, kot to počne Kordeš (odtis Tita na majci, s katero se sprehaja po DZ). Ne > morem razumeti, da to javna RTV SLO pa to pokaže v oddaji v udarnem
terminu.Kako bi bilo, če bi kakšen poslanec v DZ prišel v majci z odtisom
kljukastega križa in javna RTV bi to pokazala? To je nedopustno!! Te
dve stvari sta identični.V pričakovanju, da boste čimprej javnosti sporočili, da se s takšnimi
kot je Tit Turnšek in vsi sopodpisani v zadevi intervju dr. Jožeta Možine
z dr. Jožetom Dežmanom z njim ne strinjate in podpirate demokratični in
argumentirani dialog različno mislečih Vas lepo pozdravljam, DM*