Napad ZZB NOB na novinarja dr. Jožeta Možino

objavil Glasno3 dne 02.08.2018

Spoštovani generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc!

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve zaskrbljeno spremljamo pogrom nad novinarjem javne RTV, zgodovinarjem, dr. Jožetom Možino, zaradi intervjuja, ki ga je opravil z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom in je bil na nacionalni televiziji predvajan 22. julija 2018. Kot nosilci vrednot slovenske osamosvojitve si 27 let po osamosvojitvi nismo predstavljali, da je navajanje zgodovinskih dejstev in resnice o naši polpretekli zgodovini lahko kakorkoli sporno ali celo deležno tako obskurnih napadov, kot si jih je v preteklih dneh privoščilo združenje borcev za vrednote NOB Slovenije, še posebej njihov predsednik Tit Turnšek. Ker je pritisk združenja borcev na javno RTV in vas osebno, bil prezentiran, kot njihova zahteva po odpustu oz. »kaznovanju« novinarja, izražamo naše ogorčenje nad dejstvom, da kot odgovorna oseba medija, ki naj bi bil neodvisen, nepristranski in pluralen, na te in podobne pritiske pristajate. Tudi odziva odgovorne urednice, na katero se v svojem pismu zvezi borcev sklicujete, v zaščito novinarja dr. Možine nismo zasledili, kar nas navdaja z slutnjo, da se vrh javne radiotelevizije boji »borcev«. Če je v letih pred našo osamosvojitvijo javna radio-televizija bila sestavni del enopartijskega sistema in so novinarji tam bili zgolj družbeno-politični delavci, si kaj takega danes nismo predstavljali. Zato bi od vas pričakovali, da primitivne pritiske dedičev tega enopartijskega sistema kategorično zavrnete in zavarujte novinarsko svobodo, še posebej zato, ker sta v intervjuju tako dr. Možina, kot dr. Dežman navajala zgolj zgodovinska dejstva.

Z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, imamo tudi sami obilo podobnih izkušenj, ki smo jim bili priča v postopkih prijav na javne razpise za veteranske organizacije. Grožnje, ustrahovanja, žalitve, pritiski in laži so sestavni del njihovega dela in kažejo na dejstvo,da želijo tako kot so nekoč, tudi danes upravljati z državo. Menimo, da je ravnanje ZZB NOB, zlasti vodstva in predsednika Tita Turnška, sovražno dejanje in grožnja demokratičnemu podajanju strokovnega mnenja zgodovinarjev, zato je vredno vsakršne obsodbe, še posebej vaše! Leta 1991 si nismo izborili države zato, da bi nam še vedno vladali in nas ustrahovali sodelavci okupatorske JLA in njenih »vrednot«.

Novinarju javne RTV dr. Jožetu Možini izrekamo javno podporo in pričakujemo, da boste tudi Vi zavarovali in branili svojega sodelavca pred sramotnim obračunavanjem Zveze borcev.

Naj odkrivanje resnice nemoteno teče naprej!
Aleš Hojs, predsednik Združenja VSO