RTV Slovenija v begu pred resnico

objavil Glasno1 dne 03.10.2018

Predstavniki gibanja GLASNO! (Vera Mejak, Jože Hribernik in dr. Mitja Štular) so se udeležili seje Programskega sveta RTV Slovenija, na kateri so obravnavali poročilo varuhinje za obdobje od junija do avgusta 2018. Spomnimo, da se je ravno v tem času dogajala javna gonja proti dr. Jožetu Možini zaradi oddaje Intervju, hkrati pa so na RTV Slovenija mižali pred brutalno sovražnimi izjavami njihovega novinarja in gostje v eni od oddaj.

Programski svet se ni želel soočiti z argumenti, ki nedvoumno kažejo na dvojna merila varuhinje in RTV Slovenija pri obravnavi različnih primerov: toleranca v primerih grobih in sovražnih izjav, kjer se pomladne politike in njihove simpatizerje obklada s stalinizmom, nacizmom in klerofašimom, in na drugi strani iskanje kršitev v intervjuju, ki razkriva zločine totalitarne oblasti med in po 2. svetovni vojni.

Dr. Mitja Štular je člane programskega sveta s problemom dvojnih meril ponovno soočil na seji, kar si lahko ogledate na posnetku.

Programskemu svetu RTV je predočil, da si javni medij ne bi smel zatiskati oči pred argumentiranimi opozorili (oglejte si analizo dvojnih meril v primerih Kožar, Šurc, Možina in analizo kršenja zakona s strani MMC RTV), da je delovanje RTV Slovenija pogosto pristransko, neobjektivno in nepluralno, saj s tem izgublja zaupanje javnosti. A predsednik programskega sveta Ciril Baškovič ni želel poslušati argumentov in je izvajanje prekinil. Dr. Jožetu Možini, ki je bil že več kot dva meseca deležen pritiskov in groženj, pa sploh ni dal besede. Celo njegovega zadnjega pisnega odgovora, v katerem je dr. Jože Možina argumentirano zavrnil vse očitke varuhinje, ni želel uvrstiti v gradivo za sejo programskega sveta.

Predsednik programskega sveta je razpravo vodil na način, pri katerem je bilo očitno, da ne želi omogočiti, da bi bila pomembna dejstva sploh lahko predstavljena in slišana. Podobno je želel prekiniti tudi člana programskega sveta dr. Janeza Juhanta, ki je poudaril, da so vprašanja o sodelovanju varuhinje z SDV legitimna in nujno potrebujejo prepričljive odgovore in razjasnitev. A varuhinja Ilinka Todorovski na to vprašanje na seji ni odgovarjala.

Poskusi, da bi utišali resnico, so za javni medij nedopustni. Član programskega sveta mag. Geza Erniša je poudaril, da se je o enem delu slovenske zgodovine moralo molčati, zato je resnico nujno potrebno ovrednotiti. "Če smo iskreni in pošteni, brez katarze ne bo šlo!"

RTV Slovenija se z resnico očitno noče soočiti. Namesto, da bi resno pristopila k obravnavi utemeljenih očitkov o dvojnih merilih, neobjektivnosti, nepluralnosti in neprofesionalnosti, nadaljuje po svoji poti, kar potrjujejo tudi na koncu razprave sprejeti sklepi.

PS RTV se s problemom dvojnih meril ni želel soočiti

V GLASNO! smo odločno proti takšnemu ravnanju in obnašanju javnega medija, ki ga nenazadnje tudi plačujemo. Zato bomo proti temu tudi odločno nastopili.

Vsi, ki se zavzemate, da bi bilo delo RTV Slovenija kvalitetno, nepristransko in zavezano resnici, se nam pridružite na tej povezavi.